• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Sommaren 2012 = skitsommar!

  Juni - lyckligt ovetandes och körde bara på.

  I juni jobbade jag, och red även både Pärla och Mellonie.  Månaden började bra; med en debut i LB+5/105 cm som jag var tillräckligt nöjd med, 12 fel men en bra känsla generellt. Det blev en missuppfattning vad gällde tid och klasserna då det var tre olika avdelningar, så framridningen blev lite väl kort, men med tanke på förutsättningarna blev jag nöjd. Första klassen den dagen, LB, kom vi igenom på 4 fel då vi kom helfel på första hindret och rev det. Så det var en bra tävlingsdag.

  Dagarna gick och oftast såg de flesta dagarna likadana ut; jobb, häst, sova.

  Sedan var det dags för midsommartävlingarna och jag startade med båda i torsdagens LB, avd B. I och med att båda var med så ropade de lite på varandra och framför allt Pärla var svår att få igång ett bra tempo. Men ändå fick jag och Pärla en ganska stadig nollfelsrunda och Mellonie skötte sig bra, även om vi fick med en bom i B-hindret samt hindret efter då vi tappade tryck i galoppen. 8 fel och jag var nöjd med deras insatser.

  En annan tävling där jag var med var i Sharpmans vårtävling där de utsåg vinnaren i juni. Jag vann ett presentkort på 500 kr och valde ett Lamicellschabrak samt läderrengörning och -balsen. För allt det fick jag bara betala en hundring (det som gick över 500kr och frakten).

  Det var väl ungefär vad som hände och jag kan egentligen inte klaga på juni månad.


  Pärlis, midsommartävlingarna, LB/90cm, avdB.
   

  Juli - snabba puckar, byte av häst och problemen började

  I början av juli var det som i juni; det var häst och jobb men dagarna rullade på.

  Jag och Pärla åkte på en lokal hopptävling i Eriksmåla där vi hoppade LC+5/85 cm och LB/95 cm. Hon kändes riktigt, riktigt fräsch och vi taggade inför SM:et! Resultatet på den tävlingen blev 0 fel resp 4 fel (rev sista).

  Pärla och jag var alltså kvalade till Fjord-SM i hoppning. Anmälan var inskickad och starterna var batalade. Men en vecka innan så drar hon på sig en skada på vänster bak. Hon gick med bandage i nästan tre veckor och fick en månads vila. SM:et besökte jag utan häst. (Och det var jobbigt...)

  Sedan var det dags för New Forest Mästerskapen och där fick vi säsongens sämsta resultat och känsla. Dag ett; pay and jump. Utesluten i mitten på första rundan och på sista hindret i andra rundan. Underlaget var snorhalt och Mellonie gillar inte halt gräs... Dag två; dressyr och utställning. Dressyren gick sämst för att jag var stressad och orolig över vart fotografen höll hus (min kille, för han hade missuppfattat helt och hållet), så jag letade oroligt och kunde inte fokusera. Det gick käpprätt åt skogen! Jag var rätt ledsen efter det, då hon faktiskt hade gått riktigt trevligt de senaste passen så jag var taggad på att prestera något bättre än "vanligt" - vilket förstås sket sig. I utställningen fick hon 38 poäng och där skötte hon sig riktigt bra. Dag tre; hoppning. Vi hoppade först en LC/90 cm och det det var en bra runda! Bra tempo, bra känsla och jag var nöjd, riktigt nöjd faktiskt. Men stat två gick sämre. Mellonie var kissnädig, sprang och knep/höll sig och så vägrade vi ut oss. Kändes hemskt! Efteråt gick det såklart att kissa..! Detta var också sista tävlingen med Mellonie.

  Jag såg en annons på en häst jag blev väldigt intresserad av. Funderade lite, räknade på det och funderade igen. Vågade jag chansa? Var det dags?

  Det var en ekonomisk fråga. Att byta häst, alltså. Jag hörde med min mor. Hon hakade på till viss del. Beroende på hur det skulle gå att sälja Mellonie. Jag åkte ner och provred A. Det gick inte så bra. Mitt "stöd" och min goda vän avrådde mig till köp men jag slog till.

  Jag satte ut Mellonie på annons och det ramlade in både mail och telefonsamtal. Det var på riktigt! Och det kändes.., det kändes konstigt. Hon var intressant, min ponny. Och det var egentligen väldigt impulsivt. Min lilla ponny! :(
  En provridning bokades och intressenterna hade åkt många mil. Vi gjorde iordning Mellonie och de gillade henne, men när jag satt upp och började rida fram så märkte vi att hon var halt. Hon var halt! Jag var förtvivlad. Vad nu?! Varför NU, och vad kunde det vara? Så typiskt!


  Mellonie, NF-mästerskapen, LC/90cm avd B.

  A hade hur som helst blivit veterinärbesiktigad (och skodd fram) två dagar efter att jag provred, och på lördagen åkte vi ner för att hämta henne. Det började bra. Mil efter mil passerade, men när vi var bara var några kilometer ifrån stallet så gick min bil sönder. Kopplingswiren gick av och vi blev ståendes. Efter flera telefonsamtal kom vi fram till att min kille skulle ta min fars bil och åka ner till oss (det skulle ta typ två timmar). Under tiden blev vi hämtade av tjejen i stallet och så fördrev vi tiden där genom att skriva papper, borsta och gosa med A, gå på "upptäcktsfärd" på gården, kollade när tjejen red och ja, satt och glodde. Det var ganska drygt att vänta men rätt som det var så var hon nere hos oss. Då lastade vi A och åkte hem. Min bil lämnade vi nere på deras gård över natten.

  Dagen efter, samma dag som SM:et i hoppning, så åkte min mor och far ner för att hämta min bil. Jag ville hemskt gärna till SM:et och kolla, så jag lånade en bil och åkte dit.

  Under tiden Mellonie var halt ville jag inte plocka bort annonsen, men till de som var intresserade berättade jag hur det låg till. Vi bokade ändå in en "preliminär" provridning en vecka senare om det nu bara var en "vanlig" sträckning eller liknande. Hon stod några dagar och jag skrittade henne efter några dagar vid hand. På torsdagen var hon helt bra, och jag red jag henne. På fredagen var det en ny provridning av en annan tjej och på lördagen var det ytterligare en ny provridning. Det var alltså två tjejer som provade Mellonie. Det var fortfarande folk som visade intresse.

  Från provridningen av A.

  Augusti - halta hästar och ridabstinens

  Jag märkte att de senaste spekulanterna var mest intresserade och mycket riktigt gav de, "så snabbt som möjligt", ett bud som jag accepterade.

  Besiktningen och försäljningen gick bra, och den tionde augusti lämnade hon mig för nya äventyr med en ny ryttare/ägare/familj.

  A skrittade jag några gånger. Sedan provade vi även att trava lite och det gick bra. Hon visade vilja att röra på sig men hon testade mig ett par gånger då hon inte är van vid detta "skogsmulleliv" med ensamma uteritter än. Hon började ömma och jag fick en hovslagartid. En gång provade vi att galoppera i kanten på en äng. Det gick bra, även om hon bara ville ta ena galoppen. Hon fick bakskor och efter några dagar åkte jag och hoppade lite med henne för jag ville känna hur hon var "hemma". Det gick bra och jag var så nöjd! Men sedan började problemen. Hon visade hälta. Hon var mer eller mindre halt ett tag och runt löning kollade jag upp henne hos en veterinär. Jag fick ett recept på medicin och gav henne det, samtidigt som hon fick aktiv vila (dvs skrittpromenader vid hand).

  Den enda hela, friska och ridbara hästen jag hade sålde jag. Men jag började planera en lugn och utdragen igångsättning av min Pärlahäst. Vi började och det gick bra. Det blev mycket skritt och jag följde schemat till punkt och pricka. Men så såg jag att hon var tjock på benet igen så jag satte på henne bandage och gav henne en veckas vila. Dock var det visst "bara" en galla och hon var ohalt så egentligen hade jag kunnat fortsätta med igånsättningen, lugnt och fint.

  Jag började sätta igång Pärla igen och gick regelbundet promenad med A.

  Jag har säkert missat massa men det känns verkligen inte som någon BRA sommar... Det har bara varit problem och oflyt. Men förhoppningsvis har det väl börjat släppa nu. *peppar peppar*  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.