• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Foder

   
  En hästs mage är "uppbyggd" så att de ska ha den konstant halvfull med grovfoder. Det är därför de betar väldigt många timmar om dagen. När vi har gjort våra hästar tama och börjat använda dem till olika sorters arbete har vi även rubbat detta; framför allt på vinterhalvåret. Vi fodrar hästarna vid speciella tidpunkter oftast flera gånger, utspridda på hela dagen. Vad som händer då är att magen blir full ibland och tom ibland. Om magen är helt tom, och tvingas vara det i många timmar kan hästarna få magsår då magsaften börjar fräta på själva magen istället för på det foder som annars skulle finnas i magen.
   
  Hästarna känner inte av mättnad på samma sätt som vi gör. Deras mättnadsystem är baserat på hur mycket de tuggar. Därför är det väldigt bra om man kan ge hästen grovfodret under en längre tid, men en mindre mängd åt gången.
   
  Det är inte heller bra när hästarna får krafftfoder när de är tomma i magen. Det kan leda till bland annat kolik och andra hemska saker då magen får en typ av chock. Viktigt är därför att man börjar fodra med grovfoder och därefter ger hästen krafftfoder. Exakt hur lång tid man bör vänta innan man ger krafftfoder är individuellt men jag själv väntade allt mellan 10 min till 1 timme beroende på om jag hade någon tid att passa. Men så var det bara när  jag gav dem påsar med hösilage.
   
  Nu har mina hästar en rundbal med hösilage i hagen (dvs fri tillgång) och håller alltså mängden mat i magen på en jämn och bra nivå. Först blev jag orolig när jag skulle ge dem krafftfoder utan att veta hur det var i magen, men det tog inte många sekunder förrän det naturliga kom ifatt. Hästarna håller nivån i magen på en bra nivå automatiskt då det är en instinkt och instinkten kan man aldrig avla ur ett djur.
   
   
  Så nu ger jag hästarna krafftfodret med gott samvete! A får 1 l krafftfoder när jag tar in dem för att rida. Pärla får en näve (ca 1/2 dl) och lika mycket av korn-havre-blandningen. När Pärla har blivit riden (och om A ska stå) får de lite till. Då får A 1/2 l krafftfoder medan Pärla får lika mycket (lite) igen. Ska A motioneras får de den sista maten efteråt.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.