• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Dagens ridning

  Jag började som vanligt med Pärla, när båda ska ridas. Vi red i skogen och därefter ett varv runt flugebyrundan. Ganska snabbt kände jag att jag inte orkade rida och arbeta med henne. Min vänstersida (framför allt axel och höft) är fortfarande rätt stel och de regelbundna skumpen gjorde det inte bättre. Så jag tog stigbyglarna igen och lät henne mest trippa på. Hon fick sin motion iaf.
   
  I och med att det var vettigt väder så passade jag på att rida på en äng med A. Alltså, jag måste bara få känna mig lite nöjd! Vilket bra pass vi hade! Hon var så lugn och fin. Vi arbetade myckte på volterna (ca 15-20 meter i trav, lite mindre i skritt och automatiskt större i galopp). Jag har faktiskt hittat fler knappar och ärligt talat tycker jag att jag har utveckalts en hel del! (Ja, det är låååångt kvar.) Men traven är helt okej. Det gäller att rida med hjärnan istället för skönklar och hand. Men tappar jag fokus, eller om hon såg något, kunde hon gå sidvärtes med bakdelen istället för att följa voltspåret. Då visste jag inte riktigt hur jag skulle få tillbaka henne till där vi var innan. För benen kan jag inte lägga emot och jag gör vad jag kan med sitsen, ledande tygeltag osv.
   
  Min plan för dagen var att dels arbeta på volter, men framför allt att få tillbaka henne i den lugna traven efter att hon har fått galoppera. Efter att vi hade travar på volterna så gjorde vi lite serpentinbågar. Det gick skapligt ibland, ibland flöt hon iväg med baken och ibland gick det himla bra. Så varierat resultat alltså. Sedan galopperade vi på volter och även om jag till viss del förstår varför hon gör som hon för i galoppen så var det verkligen att få det svart på vitt idag. Ett ord: styrka. Hon har nästan ingen styrka i galoppen, men bättre i höger än i vänster. Så i vänster lät jag henne mest rulla på i en acceptabel, men ändå ganska högt tempo - dock på mina villkor - medan jag stod upp och följde med och försökte ha henne någorlunda böjd. I höger märktes det som sagt stor skillnad. Tempot är mer behagligt och hon är lite lättare att ha och göra med. Volten var lite mindre och, ja det var helt enkelt trevligare. Här stod jag också upp först, men satte mig ner så småning om. Eftersom jag inte drev/följde med, med sitsen så tappade hon galoppen efter bara ett par språng. Nu fattning och denna gång följde jag med i sprången och då orkade hon hålla galoppen. Så jag märkte rätt stor skillnad på höger och vänster galopp men generellt är det styrketräning som gäller framöver. Mycket fattningar och försöka hålla ett lugnt tempo. Fattningarna var sådär och hon liksom rusar in i galoppen vilket blir ännu svårare att arbeta tillbaka.
   
  Efter galoppen blev hon ögonblickligen lugn i traven igen - framsteg! Så jag lirkade mest runt henne lite och därefter travade vi av. Tyglarna var nästan hellånga och hon rörde sig en lång, låg form där hon ville framåt - nedåt.
   
  Jag är alltså nöjd med dagens pass och känner att jag faktiskt fick ut något av det. Vi red ungefär 50 minuter. Precis innan vi var hemma mötte vi traktorn. Då lät jag henne lösa uppgiften i stort sett på egen hand. Vi kom halvvägs och så gjorde hon en sådan där snurr där hon lättar fram och vänder ett halvt varv. Nästa gång gjorde hon likadant. Hon liksom ville, men vågade inte helt och hållet. Tredje gången klarade hon det, men när vi var halvvägs tog hon istället ett språng fram och jag gjorde givetvis halt. Men hon fixade ändå uppgiften.
   
   
  Det är verkligen en trevlig häst. Jag är så glad att jag hann köpa henne. :) (Jag vill inte längre rida henne på pelhamet egentligen, men jag har inget annat bett. I vilket fall så har hon inget starkt i munnen då det är nästan noll kontakt som gäller. Men ändå. Pelham är klumpigt. På fredag blir det ett eller två test för hennes/vår del.)


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.