• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Stegra

   
  Det finns hundra anledningar till varför man inte bör lära sin häst att stegra. Det handlar om allt från hästens kropp, framtida olater, framkallande av olyckor och otrygghet i framtiden av kommande ryttare, med mera.
   
  Men det jag vill trycka på är att vi faktiskt har glömt en sak! En väldigt positiv sak faktiskt trots framför allt föräldrars misstycke. Vi som "håller på" med detta lär oss flera saker. Man kan inte genom att bara muta med godis få en häst att stegra, inte heller kan man lyfta på benet och få den att förstå vad man faktiskt menar. Det kräver lite mer. Det är inte svårt, det är inte det jag menar. Men det är ändå lite annorlunda gentemot den vanligare sortens trickträning.
   
  Något annat som jag uppskattar till tusen just nu, efter att jag har sålt min stegrande (på kommando och ibland vid tjurigheter - men väldigt sällan) ponny är att jag är helt orädd när hästar stegrar. Jag är på sätt och vis van vid det. Jag syftar på min storhäst A som stegrar och vänder när hon blir osäker eller testar (vilket hon inte gör längre). Det är faktiskt skönt att ha provocerat fram stegringar och varit med om både höga, låga och stegringar där hästen skjuter iväg med bakbenen i landningen (="rivstart").
   
  Jag uppmuntrar Mellonis nya tjej att stegra för att helt enkelt känna på det och bli trygg i den situationen. Självklart skulle jag ALDRIG göra samma sak med någon annan eller någon annans ponny. Men jag är mer än HELT säker på att Mellonie inte slår runt. Hon hoppar alltid bakåt ögonblicket innan hon landar så rent fysiskt är det nästan omöjligt att slå runt (bakåt - givetvis kan ju underlag osv ge med sig men nu utgår jag från att det är stabilt).
   
  Sedan bör man inte lära sin häst att stegra i och med att det kan bli en jobbig olat, men här snackar vi ändå om en stabil ponny som iofs har mycket vilja, men hon är inte dum.
   
   
  Det är en sak att sitta på och stegra, och en heelt annan sak att få hästen att stegra från marken. Magiskt, det är vad det är. (Iaf de första gångerna). Det är verkligen en helt annan grej och det är fantastiskt vad vi kan "hitta på" med våra djur.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.