• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Lån vs billiga hästar; fortsättning

  Jag har funderat lite och kommit fram till att den ENDA gången jag i så fall skulle kunna ta ett hästlån är om jag till 100% skulle veta att jag får tillbaka pengarna på ett eller annat sett. Jag snackar inte om en försäljning av hästen (det skulle isf bara vara en bonus) jag menar om jag VET att hästen "levererar". Nu förstår nog ALLA att det finns aldrig någon garanti på detta. Och skulle det vara så att man hux-flux hamnar på pallplats på OS/VM el dylikt - det är då sponsorerna tittar fram. Då borde sponsorn redan ha köpt den där fantastiska hästen.

   

  Ni förstår nog att jag alltså aldrig skulle ta ett lån för en häst. Aldrig. Men där säger jag emot mig själv lite, för jag tog ju ett lån för att köpa A. Ett privatlån av min mor.

   

  Ska vi vara lite privata så gick det till såhär:

  Jag fann A på annons. Blev sugen och smsade med min mor. Jag skrev utförligt och försökte visa att jag menade allvar. (Hon var något skeptiskt.) Hälften av pengarna hade jag själv då jag jobbade för tillfället. Hon gick med på att jag lånade hälften tills jag sålde min D-ponny Mellonie som jag genast satte ut på annons. Jag hade provridit A och reserverat henne, och efter veterinärbesiktning köpte jag henne. (Mellonie lyckades pricka in första provridningen med att bli halt så en vecka fick hon vila, men sen blev hon såld på en vecka - inkl vet.bes såklart.) Jag anser att jag satte ut henne i lite underpris men det var för att jag inte hade plats för tre hästar. När jag sålde Mellonie betalade jag genast tillbaka först och främst det jag lånade till A, men även det jag var skyldig sedan tidigare (ett bilköp t ex). Samt att pengarna även räckte till en GPA-hjälm och Bocaj-stövlar. Men sedan var det slut och det var ju inte direkt det som var poängen.

   

  Det jag menade var att vi är nog många som lånar "privat" för hästköp. Det tycker inte jag är något fel, för då finns det ju oftast pengar "över" som går att låna ut, vilket nästan är samma sak som att man har pengarna.

   

  Jag tror att det är många som helt enkelt inte förstår vad som faktiskt händer om man lånar pengar av banken. Man sätter sig i en rätt tråkig knipa då man i regel inte kan låna mer/hur mycket som helst. Ibland händer det faktiskt oförutsedda saker och i värsta fall kan man behöva en summa pengar. Har man redan lån/krediter osv så har man satt sig i en jävla knipa helt enkelt.

   

  Men jag förstår att man inte lånar hejvilt till en häst, helt utan vidare. Då har man nog ändå så pass mycket "över"/tillgodo när räkningar osv är betalda att man har råd med en extra räkning/utgift regelbundet.

   

  Man kan behöva ta ett lån vid en större summa EN gång; oftast vid husköp (eller, bland det sämsta man kan göra - bilköp). Sedan betalar man av successivt och det är ju inte bara lånet utan även räntor, så det som betalas tillbaka är en bra mycket större summa än det man en gång lånade.

   

  Därför kan jag känna att ett hästlån är en dum grej då det tyvärr inte är EN stor summa. För hästen ska ha bra levnadsförhållanden, utrustning osv. Men sedan kommer de summorna som kommer regelbundet; foder och stallplats, träning och tävling, bensin till och från platser, vaccineringar och då och då även veterinärkostnader. Dessa pengar blir mycket och det är vad jag menar med att det inte bara är en stor klumpsumma utan hästen bidrar ju till fler utgifter. Självklart kan man ju nöja sig med att rida i skogen och ta dagen som den kommer. Men det gör man sällan när man tar ett lån för att köpa en häst. Därför tycker jag att det är en sådan dålig idé.

   

  En kommentar från Agata löd: "Sen får man ju inte glömma att det finns en risk att hästen skadar sig och tvingas avlivas efter kanske ett halvår. Då står man där med 100.000kr i skulder och tvingas betala något som man inte längre äger."

  Ett svar från (en annan) Jossan: "Försäkrar man hästen så är inte lånet något bekymmer om man skulle tvingas ta bort sin häst"

   

  I mitt fall är jag villig att "offra" de pengarna jag köpte A för om något händer (men det är ju upp till var och en - jag tänker iaf inte skicka runt henne eller försöka laga kroniska saker - om de skulle uppkomma.) Jag är alltså medveten om att vad som helst kan hända och om det hemskaste (bra grammatik där, ja) skulle hända så har jag redan gjort ett val. Det är även intressant att se hur folk inte förstår det här med försäkringar... Använder man en försäkring ökar kostnaden osv. Ett exempel: Säg att du krockar med bilen och försäkringen täcker den du krockade med's bil. Du får låååång tid framöver en högre avgift för samma försäkring du hade innan. Ett annat exempel är om man har en gammal bil helförsäkrad (försäkringen täcker i stort sett ALLT) och du kör in i ett träd = ingen annan bil, utan bara din egen blir skadad. Väljer du att försäkringen ska täcka det så betalar du först en självrisk och därefter får du också en högre avgift att betala läääänge. Så ibland bli det billigare i längden att inte använda försäkringen i vissa fall. Nu förstår jag såklart vad vederbörande menar, men jag tänkte bara visa en annan sida. Det är så lätt att säga att man har en försäkring och att använda den, men i praktiken är det kanske inte så lätt eller så ofta man faktiskt vill utnyttja den. Allt hänger på djur, kostnader/skada, och tillfälle.

  Tänk på det. Försäkringsbolagen är inte dumma - de vill tjäna pengar!

   

  Egentligen vill jag väl bara säga att: var mer kritiskt, köp inte det du inte har råd med, och tänk efter före.


  Pang - ibland blir det inte riktigt som man tänkt...


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.