• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Krigar vidare

  Jossan skrev:
  Känns som att du är lite naiv som vill tro att hästar 100.000+ köps kontant. Men troligtvis kör du väl runt i en bil värd ~20 000 också? Som antagligen kostar dig lika mycket som en bil med lån värde 100 000. Renovera eller amortera som vi brukar säga!

   

  Det finns de som har pengar som köper sexsiffriga hästar kontant, ja. Precis som det finns bilintresserade som sparar och köper nya bilar för större summor kontant.

  Och det är enkelt, hörrudu; har man inte pengarna ska man inte heller kunna köpa. Eftersom du är intressrad av min bil kan jag även tillägga att för 20.000kr får jag FYRA 745or tackar som frågar. Och jag är inte intresserad av något annat heller. Det ska vara fyrkantigt, bakhjulsdrivet, bra dragbil, ha utrymme och HÅLLA = Volvo 745. "Renovera eller amortera" var det sämsta jag har hört! Ungefär som att det inte finns några andra alternativ. Pfft.

   

  Nicole skrev:
  Vill man komma någon vart inom ridsporten måste man ha en finare häst som kostar en hel del slant. Så är det. Ridsporten är en dyr sport, har man det bara som en hobby kan man säkert ha en billig häst som du. men för oss som vill någonting och tävla på hög nivå så krävs det pengar. Och vissa får helt enkelt ta lån för att dem verkligen vill komma någonvart inom de högre klasserna.

   

  Här tolkar jag det som att jag har mina hästar som en hobby. Visst, frågar någon "vad har du för hobby?" Så svarar jag att jag rider, och tävlar i hoppning. Men jag har passerat det där stadiet "hobby". En hobby för mig är frivillig. Hästarna är min valda sport. Jag rider dem precis som alla andra rider sina SM-ponnyer/hästar bara det att jag anpassar mig efter OSS och det vi har "fått" vad gäller förutsättningar. Jag har också valt att vara nöjd och se realistiskt på det vi gör. Jag vill även tillägga att jag satsar TILLSAMMANS med mina hästar - inte var för sig som de flesta som "vill komma någonvart inom de högre klasserna" gör.

   

   

  Jag valde faktiskt aldrig fjording, men jag är SÅHÄÄÄR glad att det "råkade" bli Pärla som blev min första tävlingsponny. I fjordvärden kan man tillhöra Sverigeeliten och till och med tävla internationellt UTAN en miljonsatsning. Just sayin'.

   

   

   

     Kommentarer
  Jossan

  Alla har sina sätt och åsikter- självklart respekterar jag detta! Jag har själv kört Volvo 850 värd 15000 (kontant betalad) och levt på existensminimum för att ha råd med mina hästar. Min första storhäst köpte jag för sparpengar för 70.000 vilket jag är glad att jag hade möjlighet till! När jag sedan fick ett bättre betalt arbete (hårt slit ger avkastning!) köpte jag en häst för 150000, och ja-henne har jag lån på. Jag har fortfarande 10 000 kvar varje månad när jag betalat mina räkningar och köpt mat, och har dessutom bytt till en bättre bil då jag var trött på att få massor av 2or på varje besiktning. Jag betalar hellre lite i lån och kör en bättre bil än att lägga dom på att hålla Volvon vid liv. För övrigt har vi dessutom betalat av det billån vi hade på bilen och äger den nu- helt själva.

  Det jag vill påpeka är att det inte är "farligt" att ta lån, och utan mina hästar av den "kvalitet" som jag har hade jag aldrig kunnat tävla på 130-nivå. Om du rider på en nivå du är nöjd med så är det jättebra för dig! Men alla har vi olika mål, vilket jag tycker man ska acceptera och inte smutskasta. Och jag tycker inte det handlar om att vara oansvarig eller oekonomisk, jag har försäkringar som täcker upp både om det händer mig eller hästarna något. Jag gjorde detta val istället för att spara ihop 150000 till min andra häst, alternativt köpa unghäst, och sålänge jag har koll på min ekonomi ser jag inget fel i detta!

  Och helt ärligt- jag känner inte många "Svensson-familjer" som kör runt i bilar över 100 000 (vilket du minst får lägga för en fräsch och stabil familjebil, typ V70) utan att delvis ha lånat till den.

  Nåja, som sagt, jag respekterar din åsikt och hoppas det går bra för dig med dina hästar, och jag hoppas du även respekterar oss andras åsikter!

  Svar: Absolut respekterar jag det och jag älskar att få en inblick i hur andra lever! Mitt mål i livet är att dra in mer pengar än jag gör av med och så blir det inte utan slit. Jag är även imponerad av hur du faktiskt har klättrat upp till den nivån på egen hand och ändå har råd att leva, om man säger så. Jag ser ofta folk som köper sig ett skal och i själva verket äter pasta varje dag, bara för hästarna. Det tycker jag personligen är fel. Boende, kläder och mat borde komma först.
  Det jag ville ha fram var att det är så "lätt" att ta lån och jag hoppas inte att folk ser det som en lätt "genväg"/"utväg" (lite som att se abort som ett preventivmedel; långsökt men ändå). Jag vill att framför allt yngre tjejer/killar förstår vad det faktiskt innebär för hela familjen att ta ett lån oavsett vad det går till - men i just detta fall syftar jag på hästlån. Sen vet jag att man mer eller mindre MÅSTE ta lån idag för att kunna bo och leva, men poängen är bara vad man lägger de lånade pengarna på. (Inte för att det är mitt problem egentligen...)

  Min storhäst har gått MSV och det är för övrigt även mitt mål med henne. Men hon är så gott som förstörd nu och jag har nästan ingen kontroll över henne (och det står jag för). Så vi jobbar tillsammans. Jag har ändå gjort det valet då hon som sagt var billig. Med handen på hjärtat hade jag inte tackat nej till en läromästare (el dyl). Men det är inte något jag grämer mig på, utan jag är nöjd med vad jag har och arbetar utefter det.

  Jag menade aldrig att trycka ner någon. Men det är inget man skryter om att man har lånat till sina hästar, så jag ville mest bara få fram det (samtidigt som jag blev förvånad/fick en "aha-upplevelse") och då med min starka åsikt.

  PS. Känslan när det går bättre för mig och mina slaktfärdiga kräk (rent resultatmässigt) än de konkurrenter som hånar en, är rätt härlig. Du kanske också har fått känna på det?
  Det har jag fått uppleva och det är därför som jag fortsätter. Allt går, ingenting är omäjligt! (Även här lönar det sig att slita.)

  Ha en bra helg, och jag hoppas vi möts på banan om några år! - Men då tävlar du nog inte 130-länge, utan kanske ett par, tre decimeter högre? :)
  vinna.blogg.se

  2012-11-02 @ 16:46:12


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.