• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hästar = förutsägbara?

  Man säger att hästar är oförutsägbara, precis som många andra djur. En rädd häst är en farlig häst. Abslout, det är stora och starka djur vi håller på med och när olyckan är framme kan det hända fruktansvärda saker; både för hästarna men även oss som människor. Oförutsägbart, helt klart. Man kan ALDRIG avla bort instinkter - aldrig.
   
  Men är inte våra fina djur ganska förutsägbara i andra händelser? Jag syftar på tävlingsbanan. Lägger man upp en bra galopp optimal för just den hästen, fokuserar på uppgiften, har hästen framför skänkeln, lägger den rätt inför varje hinder och ger hästen så bra förutsättnignar som möjligt. Då sätter man en felfri runda.
   
  Lägger man hästen nära, långt ifrån, snett eller har en mindre bra galopp. Då vet man många gånger redan innan hur hästen reagerar. Ändå gör man missar ibland. Det är mänskligt och lika störande varenda gång!
   
   
  Jag vet att gör jag rätt så gör Pärla rätt. Det samma gällde på Mellonie - gör jag rätt så gjorde hon rätt. Det kommer även gälla A när det är vår tur. Förutsägbart, helt klart. Men bara så länge man gör rätt. Ibland blir det en impulsiv lösning på ett uppkommet problem, men ofta i samma sekund som hästen hoppar av (ibland redan innan) känner man att man kommer riva av antingen en eller en annan anledning; flackt språng, för snabbt, för sakta, inte räcker över osv.
   
  De som inte rider tycker ju det ser så lätt ut. Är inte det så konstigt när de bara ser denna förutsägbara delen av sporten?
   
  Förutsägbart - oförutsägbart?
   

  Fokus nedanför kameran/inte hos mig = hon kommer inte så kvar där. Men frågan är NÄR och inte OM hon kommer ta för sig av friheten.
  Förutsägbart - oförutsägbart?


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.