• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Galoppombyte

  Är inte galoppombyte bland det viktigaste man kan lära en hopphäst? Eller kanske inte det viktigaste, men det är en viktig del och det borde absolut vara något som tillhör grunden och prioriteras högt vid utbildningen.
   
  Det första Mellonie fick lära sig var gas, broms och svänga. Därefter lärde hon sig "rätt" galopp, och sedan galoppombyten. Jag har ingen ridbana så vi nötte längs grusvägarna. Det gick bra och även om inte balansen var klockren så kunde hon ändå byta. Det var väldigt smidigt sedan när vi började hoppa och tävla. Ingen big deal, liksom.
   
  Pärla kan inte galoppombyte, iaf inte på "kommando"/hjälp. Det kan jag faktiskt tycka är ett handikapp. Man bryter hela flytet genom att sakta av till trav och göra en ny fattning. Det blir ingen snygg runda att se på (även om man kan bortse från det) och ja, jag tycker nog att det kan störa mig när vi måste byta galopp i mitten av rundan.
   
  Hon kan byta, det är inte det. Problemet är ju att det inte blir "när jag vill". Ibland kan jag locka fram ett byte, men oftast inte. Hon balanserar upp oss utan problem i fel- och korsgalopp så för hennes del är det väl inte så viktigt, haha. När jag tänkte att vi skulle rida lite dressyr på en äng i slutet av veckan, men som istället blev lite uppvärmning inför en skogstur, så provade jag för skojs skull att göra ett framkallat byte. Vi hade höger, och galopperade rakt fram. För att framkalla detta byte så gör man en kvick sväng, behöver inte vara snäv men tillräckligt för att bryta den balansen hon har i höger galopp så att benen naturligt vill byta för att balasera upp effektivt. Så en snabb sväng med lite ledande tygel och såklart vikten. Vikten är viktig. Absolut ingen halvhalt innan som talar om att något är pågång för då byter hon inte. Just denna gång bytte hon bara fram, haha. Så det är som sagt inte på mitt villkor direkt.
   
   
  A kan byta galopp. Men inte klockarent. Hon stressar iväg och tar allt som gas. Men hon kan det iaf, så från början behöver vi inte träna in det iaf. Vi har ju rätt mycket att träna på, haha.
   

  Mellonieponnyskutt!


  Kommentarer
  Retard Riders- Martina

  SV; Ja verkligen, det är också sjukt störigt! Jag menar man anmäler ju sig till en höjd för att hoppa just den höjden.. Inte +/- 20 cm..

  Zeo tar också ofta galoppombyten som gas, därför tränar jag det inte jättemkt då hon bara blir stressad. Men inne på hoppbanan byter hon ändå automatiskt :) Sen är det inte så bra för mig att träna det för mycket då jag tävlar dressyr med, och då ska dem ju kunna förvänd. Blir en ond cirkel de där för mig haha :)

  Svar: Precis, haha. Så fort jag gjorde en halvhalt i galopp med Mellonie så bytte hon galopp. Så visst är det både på gott och ont. Liksom om man rider rakt mot ett hinder och sitter upp så byter hon och man tappar trycket. Det negativa med en häst som är "lätt i benen" :P Vet du förresten att vi våra tokstållar kommer från samma "ställe" (inte ställe, men importör)? ^^
  vinna.blogg.se

  2012-11-05 @ 10:03:43


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.