• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • BILLIGA HÄSTAR

  "Hon får helt enkelt ta ett lån som oss andra". Citat av Linn Strelin angående Mrs Medicott-insamlingen.
   
  Jag har sedan första stavelsen på min första blogg/dylikt stått för att mina hästar är billiga. Det är över min döda kropp att "ta ett lån" för att köpa en häst. Det är helt befängt och oacceptabelt i mina ögon. Egentligen har jag nog inte ens förstått att folk faktiskt gör så.
   
  Jo, jag förstår att en 100.000+kronors häst mycket sällan köps kontant. Men någonstans vill jag nog ändå tro det. Jag avundas dem som "har råd" att köpa fina hästar ("fina" enligt boken och siffror på ett papper) . Men det är nog så att det i själva verket är banken som äger hästen. Många arbetar flitigt och har större inkomst än vad medel-svensson har. De finns och de har även råd att göra reklam för sig. Vi ser väl till stor del de som har lyckats inom sitt område. Det är de som faktiskt har råd att köpa en häst för sexsiffrigt belopp.
   
  Men hur gör alla andra? Köper något billigt, lånar/hyr, föder upp själv, utbilar på egen hand... och så har vi dessa lån.
   
  Hur vanligt är det att folk tar lån egentligen?
   
  Jag skulle vilja säga: köp en häst i rimlig prisklass med tanke på ekonomin. Men det är lätt för mig att säga. Vad har jag? En gammal fjording, och en tokig import. Och så självklart min förra, egenutbildade skogsponny. Vad har vi gjort? LB. Två bokstäver. Ibland bättre reusultat, ibland sämre. Men LB-nivå oavsett häst. Jag säger inte att jag är nöjd eller att jag tänker "ge mig" här. Jag vill också vidare, och det jobbar jag med varje dag. Dock på egen hand, men så ser mina förutsättningar ut. Jag säger inte heller att jag skulle hoppa LB om jag istället hade haft en ponny över 100.000kr. Troligtvis hade jag inte gjort det. Men jag vill inte sätta hela min familj i ett "lås", som det blir om det handlar om att använda bankens pengar. Det är inte värt att bli så mycket bättre, om det blir på en sådan hemsk bekostnad.
   
  Men att ta ett lån ser jag inte som någon lösning.
   

  OBS: bilden är bara ett dåligt skämt. Alla som läser min blogg vet hur mycket jag älskar min Pärla och vet att hon är min bästa vän och ni vet även att jag värderar henne otroligt högt. BIG LOVE.
   


  Kommentarer
  Maja

  Bra skrivet! Vet massor av ponnyfamiljer, som lånar pengar utan vidare för att köpa typ 3 nya msv ponnys som de växer ur nästa år. Asså... Nej.

  2012-11-02 @ 11:23:17 | URL: http://otroligahast.blogg.se
  nicole h

  vill man komma någon vart inom ridsporten måste man ha en finare häst som kostar en hel del slant. Så är det. Ridsporten är en dyr sport, har man det bara som en hobby kan man säkert ha en billig häst som du. men för oss som vill någonting och tävla på hög nivå så krävs det pengar. Och vissa får helt enkelt ta lån för att dem verkligen vill komma någonvart inom de högre klasserna.

  2012-11-02 @ 11:27:56
  mikaela

  alla hästar i mitt stall är tagna på lån typ, då är det från 20.000 kr upp till 120.000 kr men ingen normal männsika har dessa pengar undanstoppade. jag skulle hellre aldrig ta lån för köpa häst men mina har som sagt kostat max 10.000 kr och visst har dom preseterat lika bra men sett hemska ut ofta, varnvårdade ect men fler än man tror tar lån till häst, bara för att barnen vill ha tex.

  2012-11-02 @ 11:33:44
  Emilia

  Håller helt med. Har också stött på att folk är näst intill "rasistiska" i hästvärlden och dömer en häst pga vilken ras den är. Känns väldigt kränkande mot mig, för de tänker inte på att man har öron. Vad spelar det för roll egentligen?

  Svar: Sant, så sant...
  vinna.blogg.se

  2012-11-02 @ 11:54:15 | URL: http://emiliahudatzky.blogspot.se
  Emma

  sjukt bra skrivet! håller med dig till 100 % ;)

  2012-11-02 @ 12:28:22 | URL: http://www.foto.devote.se
  Antonia

  Riktigt bra skrivet!!

  2012-11-02 @ 12:36:03 | URL: http://antoniaklint.devote.se
  Josefine

  Jag tycker inte att det är något fel med att ta ett lån för att köpa en häst!
  Fin blogg :D

  2012-11-02 @ 13:17:41 | URL: http://dreamteams.blogg.se
  Linn Strelin

  Jag har också köpt mina hästar själv. För pengar JAG har samlat ihop. Jag har inte råd med de dyraste hästarna. Detta var endast något som jag tyckte. MIN åsikt om det hela.

  Känns som du använder mitt namn i menat på någon nedvärderande.

  2012-11-02 @ 14:10:05 | URL: http://ztreliin.se
  Agata

  Otroligt bra skrivet!
  Sen får man ju inte glömma att det finns en risk att hästen skadar sig och tvingas avlivas efter kanske ett halvår. Då står man där med 100.000kr i skulder och tvingas betala något som man inte längre äger.

  Svar: TACK för att du, som jag, fattar haha. Fler än jag trodde försvarar dessa låntagare... :O
  vinna.blogg.se

  2012-11-02 @ 15:23:49 | URL: http://kufnonsens.blogg.se
  Jossan

  Känns som att du är lite naiv som vill tro att hästar 100.000+ köps kontant. Men troligtvis kör du väl runt i en bil värd ~20 000 också? Som antagligen kostar dig lika mycket som en bil med lån värde 100 000. Renovera eller amortera som vi brukar säga!

  2012-11-02 @ 15:29:06
  Jossan

  Agata- Försäkrar man hästen så är inte lånet något bekymmer om man skulle tvingas ta bort sin häst

  2012-11-02 @ 16:07:58
  Lovisa

  De flesta hästar/ponyer som är utbildade, friska, som inte är problemhästar eller gamla så att de snart ska pensioneras osv kostar vanligtvis inte under 35tusen, självklart finns det undantag men de flesta gör inte det och jag tror faktiskt inte att det är så många vanliga "svnssonfamiljer" som har dom summorna liggnas, även om det inte är svindyra msv-hästar..

  2012-11-02 @ 16:20:52
  Linnea

  Sjukt bra skrivet! Håller med dig 100%

  2012-11-02 @ 16:32:21 | URL: http://Linnealunderot.blogg.se
  Molly Rodin

  Man ser ju på lyxfällan att för många tar lån för tex resor, så det handlar inte bara om att man tar lån för hästar, utan lån överlag; Har man inte pengar till någonting har man inte råd med det! Att lösa det med ett lån... ja då ska man vara försiktig. Jag har ju än så länge aldrig tagit ett lån, men kanske jag bara är 16 men ändå.
  Lägenhet är ett okej lån i mina ögon, men hästar, resor, renoveringar till diverse saker tycker jag nog att man ska jobba ihop dom!

  Svar: Exacly! Du lyckades få ihop det jag ville ha sagt i bara ett par meningar! :)
  vinna.blogg.se

  2012-11-02 @ 18:23:43 | URL: http://mollyrodin.blogg.se/
  Olivia

  Jag förstår inte mig på föräldrar som lånar pengar för att köpa häst till deras barn. Mina föräldrar skulle ALDRIG gå med på det. De hade kunnat köpa en häst för sexsiffrigt belopp (behöver inte skriva ut exakt pris, denna kommentaren blir nog tillräckligt provocerande ändå...) utan att behöva låna, men jag får ingen för över 60.000 ändå.

  2012-11-02 @ 18:26:35 | URL: http://oliivianilsson.blogg.se
  Anni

  Håller verkligen med dig!
  Skulle aldrig tänka tanken att låna pengar för att köpa en häst!
  Banklån tar man för att köpa hus, bil, utbildning m.m,
  Med andra ord till sånt som är NÖDVÄNDIGT.
  Hästar och ridning är för 95% av alla ryttare 'bara' ett intresse.
  Det är ytterst få som faktiskt tar sig hela vägen och kan livnära sig som ryttare.
  Jag respekterar till fullo att alla inte tycker so
  Jag, och jag menar absolut inte att det skulle vara dåligt eller negativt att låna pengar. Men JAG hade aldrig gjort det, det kommer komma en tid då man blir tvungen att låna, och då vill jag inte behöva gå och betala på ett hästlån.

  2012-11-02 @ 19:56:35 | URL: http://Teamoveson.blogg.se
  Frida

  Men. Va? Här håller jag inte med. Varför skulle man inte få ta ett lån för en häst? Om man får ett lån godkänt har man också ekonomin att betala tillbaka - det är så banken funkar.

  2012-11-02 @ 19:57:43
  pauline

  det är väll klart att inte alla har flera hundratusen undanstoppat som en vanlig medelsvensson? det är väll inte konstigare att ta ett lån för en häst än för en bil? sen är det ju klart att det spelar roll vad man vill göra, vill man tävla, ja, då är det mer pengar som bör läggas ned på en häst och utrustning, vill man bara rida i skogen och ut och tävla lite, så kanske man inte ens vill ha en superhäst för de högre tävlingsklasserna. Klart att man kan köpa en billig häst och träna upp, men det är ju ganska osäkert!

  2012-11-02 @ 21:53:55


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.