• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Att följa planen

  Jag skrev igår om hästarnas vinterplaner - men aldrig hur de ska följas. Därför tänkte jag gå in lite djupare på den delen i detta inlägg.
   
  Aleccis.
  Först och främst har vi lydnaden. Den måste bli bättre. Jag måste bli tuffare mot henne, men utan att vara elak på något sätt. Bara tuffare som i tydligare och här är det NU som gäller. Vill jag ha skritt, så är det NU, vill jag ha galopp så är det också NU, inte om tre steg, inte om trehundra meter och framför allt inte om tre minuter - nu, nu, NU. Tanken är väl att göra mer som idag; övergångar. Där börjar vi. Sedan fortsätter vi och nöter tills det sitter.
   
  Kondisen och styrkan går delvis hand i hand. Hon kommer ridas och på så vis motioneras och kondisen stärks för varje dag. Jag ska försöka varva olika tuffa pass med olika rundor för att rida varierat. Tanken är att bland annat galoppera saaakta uppför krävande backar och även skritt i backar för att bygga rumpa. Musklerna kommer således växa i takt med att styrkan ökar. Vardagsträning i olika varianter, helt enkelt.
   
   
  Pärla.
  Jag vill att hon ska hålla och nu ska igångsättningen bli långsammare och mer utdragen än någonsin. Hon ska hålla, så enkelt är det. När hon trappas upp så ska hon som tidigare, och likt hela tiden hon har varit i mina "händer", ha en bra kondition. Det har hon alltid haft och den ska finnas där. Det är A och O. Ett bra hjärta ger ett längre liv.
   
  Sedan är tanken att rida pass med en baktanke; underlag, tempo och övergångar, tempoväxlingar är viktiga. Men även här är jag ute efter variation. Men en sak är säker; inga fler pass på 2,5 timme! De dagarna är förbi. Sedan hoppas jag att benet vill hålla och jag ska även tänka på att kyla/värma benet vid behov, samt rida med extra stöd i form av lindor vid behov osv.
   
   
  Mer exakt märker vi från dag till dag hur det blir med tanke på väder, snömängd, skare, kyla, hur halt och hårt det är osv - det är som vanligt på vintertid. På gott och ont, mest ont. :)


  Kommentarer
  Olivia Gustavsson

  sv. haha jasså? Nej jag har faktiskt ingen aning :)

  2012-11-30 @ 06:44:49 | URL: http://oliiviiagustavsson.blogg.se
  Petronella

  Vilken GRYM fjording, för visst är den en fjording? :$. Den hade en grym frambensteknik iaf :D Hur gammal är den?

  2012-12-01 @ 17:53:39 | URL: http://petronellalarsson.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.