• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Spö

  En gång, för några år sedan, var det en större ponnytävling på hemmaklubben. Jag minns inte om det var SM eller om det var en av alla midsommartävlingar, men jag minns att det var en tjej som red en ponny och först såg man inget annorlunda med det. Men när jag fick höra en tjej i publiken, som stod bredvid mig, säga: "Kolla! Hon rider inte med stö, utan har det i stöveln istället!". Då fick jag ett uppvaknande.
   
  Varför ska det tillhöra standardutrustningen att rida med spö, i framför allt hoppning? Jag vet att alla inte gör det, men många har ett spö i ena handen som någon typ av försäkran eller "ifall att". Vad hjälper egentligen ett spö?
   
  Nu talar jag mot mig själv då jag har spö på Pärla (för att kunna peta bakom skänkeln om hon inte lyssnar framåt) och det hade jag även på Mellonie. Men på Mellonie försökte jag ha det i stöveln flera gånger. Tyvärr så behövde jag ta fram det ibland då hon ofta hade en tendens att inte gå fram ordentligt för skänkeln. Själva spöt stör jag mig inte på egentligen, utan användandet av det.
   
  Man ser ofta, väldigt ofta, ryttare som daskar till hästen på bogen precis innan eller samtidigt som den hoppar. Varför det?! Jag fullkomligt hatar det. Ett spöslag på bogen symboliserar för mig att hästen ska "backa av"/bromsa/lyssna tillbaka på ett eller annat sätt. Så därför tycker jag det är världelöst att använd det på detta sätt. Dessutom; varför använda spöt precis när hästen hoppar? Jo, jag vet att ibland behöver man ha det som en extra hjälp då man kommer lite fel eller i undertempo mot en kombination till exempel och "ber" hästen att ta i och anstränga sig lite mer. Jag har förstått att en del gör så, men det är fortfarande inte okej. Ska man använda spöt ser jag hellre att man petar till bakom skänkeln, på rumpan eller någon annan stans men bakom sig själv som ryttare om man ska använda det som ett extra drivande hjälpmedel. ("Fram NU, tack!")
   
   
  Det samma gäller om hästen stannar. VARFÖR i hela friden piska hästen då? Stoppet måste verkligen vara just av en enda anledningen för att det ens ska ge någorlunda "effekt" av att slå hästen. Jag tror sällan det hjälper. För man ska inte starta om man inte är redo för en viss höjd. Och är det nu för att ryttare och häst har sämre självförtroende; inte hjälper det att slå hästen då? Det sitter ju mycket, mycket djupare än så! Kom ni rätt på hindret, hade ni bra galopp, var ni koncenterade/fokuserade, var känslan bra osv, eller - har hästen ont? Nej, att slå hästen för att den (ekipaget!) stannar - det är inte okej. Det är någon typ av trend/myt. "Man ska piska hästen när den vägrar". Nej, inte på 2000-talet. Vi vet bättre än så.
   
  Jag piskar aldrig hästen om den stannar. Aldrig. Det beror sällan på det. Men beror det på att vi inte har galoppen och hästen inte svarar framåt använde jag hellre spöt under "försök två" genom att peta bakom skänkeln och på så sätt försöka lösa problemet - som aldrig berodde på att det stod ett hinder i vägen.
   
  Det jag vill uppmana till är att SLUTA slå hästen vid var och varannat språng, framför allt på bogen. Det ser så hemskt tråkigt ut. Ger det dig, som ryttare, ett bättre självförtroende så måste du lösa DITT problem. Detsamma gäller vid vägringar. Lös grundproblemet istället. Allas mål borde vara att kunna rida utan spö - oavsett uppgift eller utmaning.


  Kommentarer
  Anni

  Håller med dig om att spöt (och även sporrar) används alldeles för flitigt. Enligt mig borde det vara strängt förbjudit för ryttare under 13 år att använda det alls, och MYCKET hårdare regler vad gäller äldre ryttare. Eller första och främst - domaren borde vara hårdare och se till att de regler som finns efterföljs. MEN, vad gäller slag på bogen så är nog största anledningen att det är enbart där du får "slå" fin häst. Om du ska slå bak på rumpan/bakom skänken måste du släppa tygeln, och det är ju emot reglerna, dvs sk "rundslag".

  2012-12-18 @ 20:25:11 | URL: http://Teamoveson.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.