• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • PÄRLA 2855 - från mina ögon

  Fjordhästens rasstandard är jag väl egentligen inte särskitl insatt i, men för det kan jag ha min "smak" på hur jag tycker de snyggaste fjordingarna ser ut. Min egen Pärla uppfyller inte alls min "smak" om man bara ska se till utseendet. Jag tänkte tala om hur jag ser henne och hur jag skulle vilja att en eventuell hingst skulle se ut för att få fram en snygg avkomma. Eftersom jag är långt ifrån kunnig tänker jag inte gå in på djupet, utan bara skrapa lite på ytan.
   
  Obs: lutande bild.
  Pärla har en ganska lång rygg, och är ingen vidare högrest fjording. (När hon sträcker på sig är hon som snyggast!) Men man får inte bli blåst pga avsaknaden av ståndman - det är (tyvärr, tycker jag) många fjordingar som inte har någon resning men eftersom de ofta har välfriserad man luras ögat att se mer resning. Pärla har även ett stort huvud och när vi lånade hem henne hade hon hovar av dålig kvalité; "som att skära i smör" sa vår dåvarande hovslagare. Men hon har nu en annorlunda foderstat och hovarna är mycket bättre idag, än då.
   
  Hos en hingst skulle jag vilja ha följande kropp; kort rygg, långa ben, resning och ett proportionerligt huvud (mindre, men inte för litet). Han skulle vara tvungen att ha bra ben och hovar. Jag är rätt kräsen på storlek; skulle jag betäcka Pärla så vill jag helst ha en c-ponny; därav en inte för hög eller stor hingst. Inte för grov, men absolut inte tanig. Det måste finnas lite att bygga muskler av!
   
  Temperamentet och egenskaper spelar såklart alltid in, men eftersom detta inte är några seriösa tankar så är det inget jag lägger vikt vid idag. Dock ska han röra sig bra och hoppa både bra och gärna!


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.