• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Ja tack, nu i nyårstider

  Jag är själv emot när bloggar kopierar text hit och dit, och på sin höjd länkar källan, men nu gör jag också det (för jag orkar inte skriva om).
   
  Min far hade hört/sett/läst (minns inte) något om en gel man smörjde runt hästens näsborrar som hade en lugnande effekt och som, vad jag förstod det, rekommenderades av veterinär nu i nyårstider. Jag googlade lite, fann inget namn på någon färdig produkt - men jag fann detta. Det låter som det är samma/liknande?
   
   
  "Gelé för stressade hästar
   
  Feromoner är samlingsnamnet för vissa ämnen som tillverkas i kroppen och som människor och djur utsöndrar för att påverka andra individers beteenden. Ett sådant feromon som kallas EAP, har nu visat sig bidra till att minska stressen hos hästar.

  Under 2011 International Society for Equitation Science i Holland, berättade forskaren Alessandro Cozzi om EAP som produceras av stoet under dom första dagarna efter fölning och är en del av präglingen av sto och föl.

  Cozzi testade EAPs lugnande effekt genom att smörja en syntetisk version i gelform på och runt hästens näsborre 20 minuter innan en timmes åktur i släpet. Han delade 23 hästar i två grupper, en grupp med EAP-gel och en placebogel. Under resan mättes hästens puls som stressindikatorer.

  Studien visade att dom hästar som applicerats med EAP-gel visade högre koncentrationsförmåga vid ridningen direkt efter resan, jämfört med dom andra hästarna som dessutom tydligt visade ett mer stressat beteende."
  (http://equipage.se/index.php?option=com_k2&view=item&id=1217:syntetiskt-hormon-f%C3%B6r-stressade-h%C3%A4star&Itemid=93)

   

   

  Pärla är blixt- och skotträdd och är långt ifrån lugn och trygg just nu. Hon är inte sig själv riktigt en bra bit innan, och långt efter nyår - samma visa varje år. Det gick väl an när jag hade Mellonie med, som inte stressade upp sig trots smällarna. Men nu har jag ju en till, lättstressad häst. Jag kommer som varje år ha dem inne under nyårsnatten, men det hade nog inte skadat med något milt lugnande...  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.